Di sini

Tuesday, March 14, 2017

Terpilihnya Nama HASYA FATIHAH

Assalamualaikum..

Blog ni sangat helpful kan dalam menyimpan memori kita yang dah bercampur aduk dalam kepala ni kan hihi..

Sebelum aku berganti nyanyuk...better aku titipkan memoriku di sini :D

Nama anakku Hasya Fatihah..

Macam biasa la...antara kegemaran mak-mak ni memilih nama, antaranya dengan memilih nama mengikut pangkal huruf mak bapaknya la kan...lepas tu nak bagi win la..mak ada..bapak ada...heee
sape same? sep seketttt :B

Ade jugak yang tak kisah bab nama, serah kat mak je atau bapaknya je atau pun tok ibu tok ayah die ke kann...macam-macam..ade jugak ikut nama drama terkini hahaha..nama dalam novel..pon adeee...

oklah..nak share pemilihan nama anakku Hasya Fatihah...

Aku mula scroll nama-nama anak ni seawal 'layaknya kandungan aku bernama'...which means at early 4 months...hal ini adalah kerana...pengalaman aku yang lepas..yang mana dah sedia maklum, anakku yang sulung (abang Hasya) dilahirkan seawal 27weeks..dan masa tu memang belum bincang sangat bab nama..setelah die lahir, sepanjang hayat die 3 hari pun, kami masih belum decide nama, iyelah, duk kalut anakku lahir tak cukup bulan kan...sampai lah die dah takde, hanya 10minit sebelum jenazah dimandikan, barulah aku laki bini nak decide nama sebab tok imam tu tanya T_T...

Kite flashback sat na...Muhammad Fauzan tu memang takde dalam list aku pun tau..masa bincang kat surau hospital tu, aku cuma cakap kat suami, "sayang nak nama Fattah ke Qazim ke?"...suami jawab.."nak Fauzan lah"...aku tanya lagi, "Fauzan ape? Hakim? Qazim?"..suami aku jawab.."saya suka Muhammad.."..aku cuma setuju je ikutkan kehendak suami aku masa tu..memandangkan anakku dah takde, aku nak nama yang terbaik je untuk die...takde nak fikir fancy ke hape ke sempat pulak kan..

Di sebalik nama Fauzan tu sebenarnya ada kisahnya yang mana membuatkan suami aku nak nama tu..aku memang taknak sebab nama abang angkat aku tu hahaha..

Al-kisahnya, sepanjang aku mengandung, ramai duk teka aku mengandungkan anak perempuan...bila aku cerita kat suami, suami aku slumber nonong je panggil anakku dalam perut waktu tu dengan nama Fauzan...memang tergelak jela kan sebab tak tau lagi jantina baby masa tu..pastu nama abang angkat aku pulak kan...haha.Then, kisah keduanya, beberapa hari sebelum aku bersalin, aku ada buat detail scan..biasa la dah 6 bulan mesti excited nak tau jantina kan..dah cek tu, dah tau jantina lelaki, keluar je dari bilik scan tu, terus suami aku bisik..."Fauzannnn" sambil sengih-sengih dua-dua kann...
Jadi itu lah kenangan nama Fauzan tu yang jadi terpilih...maksudnya pun baik...Alhamdulillah..

Berbalik kepada nama Hasya Fatihah, hee...well..pangkal nama aku N & H...dan suami K & F...so aku scroll nama by huruf tu jelah kan senang..takyah scroll semua huruf kan..

Aku scroll nama H & N..banyak tak berkenan..suggest kat suami pun semua kene reject haha..termasuklah nama Hasya ni haha..tapi masa tu cuma ada nama Hasya je...well..nama Hasya ni curik nama anak blogger irine tulahh..hehe..Day by day..sampaila kandungan 7 bulan kot...pasangan kepada nama hasya pun tak jumpa2..sampailah aku scroll nama surah-surah Al-Quran..ting! Fatihah! terus aku sebut kat suami...terus die setuju! Fatihah tu jela die suke haha...

So, to be fair, aku pilih Hasya, die pilih Fatihah...haha..bile aku sebut nama 'Hasya = Sempurna, Fatihah = Pembukaan/Permulaan" kat suami aku, terus die jawab...InsyaAllah..Hasya Fatihah..moga kehadirannya melengkapi dan menyempurnakan kehidupan kita yang baru nak bermula ni...

fuhh...sejuk hati aku dengor kan...

well..walaupun aku dah aim nama tu but still aku scroll nama lain tau sampai nak beranak haha..sebab suami aku kan reject nama Hasya...tapi memang takde satu pon yang berkenan dik jiwa mummy ni hihi...

maka terhasillah namamu anakku...Hasya Fatihah..

Done! heee

Day 1: 2.5kg 

No comments:

Post a Comment