Di sini

Tuesday, March 14, 2017

Terpilihnya Nama HASYA FATIHAH

Assalamualaikum..

Blog ni sangat helpful kan dalam menyimpan memori kita yang dah bercampur aduk dalam kepala ni kan hihi..

Sebelum aku berganti nyanyuk...better aku titipkan memoriku di sini :D

Nama anakku Hasya Fatihah..

Macam biasa la...antara kegemaran mak-mak ni memilih nama, antaranya dengan memilih nama mengikut pangkal huruf mak bapaknya la kan...lepas tu nak bagi win la..mak ada..bapak ada...heee
sape same? sep seketttt :B

Ade jugak yang tak kisah bab nama, serah kat mak je atau bapaknya je atau pun tok ibu tok ayah die ke kann...macam-macam..ade jugak ikut nama drama terkini hahaha..nama dalam novel..pon adeee...

oklah..nak share pemilihan nama anakku Hasya Fatihah...

Aku mula scroll nama-nama anak ni seawal 'layaknya kandungan aku bernama'...which means at early 4 months...hal ini adalah kerana...pengalaman aku yang lepas..yang mana dah sedia maklum, anakku yang sulung (abang Hasya) dilahirkan seawal 27weeks..dan masa tu memang belum bincang sangat bab nama..setelah die lahir, sepanjang hayat die 3 hari pun, kami masih belum decide nama, iyelah, duk kalut anakku lahir tak cukup bulan kan...sampai lah die dah takde, hanya 10minit sebelum jenazah dimandikan, barulah aku laki bini nak decide nama sebab tok imam tu tanya T_T...

Kite flashback sat na...Muhammad Fauzan tu memang takde dalam list aku pun tau..masa bincang kat surau hospital tu, aku cuma cakap kat suami, "sayang nak nama Fattah ke Qazim ke?"...suami jawab.."nak Fauzan lah"...aku tanya lagi, "Fauzan ape? Hakim? Qazim?"..suami aku jawab.."saya suka Muhammad.."..aku cuma setuju je ikutkan kehendak suami aku masa tu..memandangkan anakku dah takde, aku nak nama yang terbaik je untuk die...takde nak fikir fancy ke hape ke sempat pulak kan..

Di sebalik nama Fauzan tu sebenarnya ada kisahnya yang mana membuatkan suami aku nak nama tu..aku memang taknak sebab nama abang angkat aku tu hahaha..

Al-kisahnya, sepanjang aku mengandung, ramai duk teka aku mengandungkan anak perempuan...bila aku cerita kat suami, suami aku slumber nonong je panggil anakku dalam perut waktu tu dengan nama Fauzan...memang tergelak jela kan sebab tak tau lagi jantina baby masa tu..pastu nama abang angkat aku pulak kan...haha.Then, kisah keduanya, beberapa hari sebelum aku bersalin, aku ada buat detail scan..biasa la dah 6 bulan mesti excited nak tau jantina kan..dah cek tu, dah tau jantina lelaki, keluar je dari bilik scan tu, terus suami aku bisik..."Fauzannnn" sambil sengih-sengih dua-dua kann...
Jadi itu lah kenangan nama Fauzan tu yang jadi terpilih...maksudnya pun baik...Alhamdulillah..

Berbalik kepada nama Hasya Fatihah, hee...well..pangkal nama aku N & H...dan suami K & F...so aku scroll nama by huruf tu jelah kan senang..takyah scroll semua huruf kan..

Aku scroll nama H & N..banyak tak berkenan..suggest kat suami pun semua kene reject haha..termasuklah nama Hasya ni haha..tapi masa tu cuma ada nama Hasya je...well..nama Hasya ni curik nama anak blogger irine tulahh..hehe..Day by day..sampaila kandungan 7 bulan kot...pasangan kepada nama hasya pun tak jumpa2..sampailah aku scroll nama surah-surah Al-Quran..ting! Fatihah! terus aku sebut kat suami...terus die setuju! Fatihah tu jela die suke haha...

So, to be fair, aku pilih Hasya, die pilih Fatihah...haha..bile aku sebut nama 'Hasya = Sempurna, Fatihah = Pembukaan/Permulaan" kat suami aku, terus die jawab...InsyaAllah..Hasya Fatihah..moga kehadirannya melengkapi dan menyempurnakan kehidupan kita yang baru nak bermula ni...

fuhh...sejuk hati aku dengor kan...

well..walaupun aku dah aim nama tu but still aku scroll nama lain tau sampai nak beranak haha..sebab suami aku kan reject nama Hasya...tapi memang takde satu pon yang berkenan dik jiwa mummy ni hihi...

maka terhasillah namamu anakku...Hasya Fatihah..

Done! heee

Day 1: 2.5kg 

Pengalaman Buat Pemeriksaan Payudara

Opss..malukah?
Ini penting ya wahai kaum wanita..kalau lelaki yang baca ni pesan naa kat isteri hangpa huhu..

Well bila dah jadi ibu ni..menyusu anak pulak tu mesti kita sangat sensitif dengan kelainan dengan payudara (cik b) kita ni kan. Ya, aku mengalaminya.

Biasalah awal-awal bengkak susu je kan. Dah anak ko kuning asyik tido je sape nak minum susu ni kan. Nak pump pun aku pikir aku bukan working mummy ntah bila nak sua kat budak ni kan.

Bengkak susut bengkak susut sampailah umur Hasya dah 3 bulan camtu aku perasan ade keras yang pelik. Tunjuk kat husband pun die setuju. Time tu aku fikir bengkak susu. Sakitnye ya Allah..tapi masa tu aku tak tau lah tahap kepentingan memberi perhatian pada fizikal mummy bila bengkak susu kan. So aku fikir akan hilang jugak kot. Month by month dan macam2 aku buat pump semua pun tak hilang jugak. Pernah jugak satu ketika tu Hasya taknak menyusu belah kiri yang bengkak tu. Aku pelik kenapa ingat die colic jela kan. Tapi lepas aku buat beberapa reading barulah aku tau bernanah agaknya susu aku time tu tak sedap patut hasya taknak lols. Bila aku dah sedar tu dalam awal bulan 10 tahun lepas kot selepas 3 bulan aku sedar ketulan tu aku ajak husband pegi cek dengan penuh nekad. Sebelum ni ajak jugak tapi aku confused jugak macamana nak cakap jumpa siapa ke ape. Sekarang dah tau.


Bila hari aku dah siap siap nak pegi tu, ade kematian pulak huhu tak dapat cek. 2 minggu lepas tu sebab banyak hal anak lagi semua, baru lah berpeluang pegi cek. So, 26/10/2016 aritu barulah aku gi cek.
Mula-mula aku pegi klinik swasta di Taiping, aku malas nak pegi klinik gomen Selama sebab segan hihi. Kat klinik tu doktor tu pegang2 katanya ya ade ketulan tapi biasa kami refer ke pakar je. Tapi swasta tak boleh la nak buat reference ke hospital gomen. Kalau hospital swasta u boleh walk in je katenye. So kami pun walk in la ke Hospital Columbia pulak.

Then, terus je kami direct to Columbia Hospital Taiping. Malas nak set time lain dah. Sampai je, ke kaunter, Suami aku cakap nak jumpa surgeon. Amboi laki aku ni kan..explain la sikit kan haha. Then aku potong la,
Aku; "I nak check my B, so I patut jumpa siapa ya? Surgeon?".
Recep; U dah confirmkan ke ada ketulan tu?"
Aku; "yes, I tadi pergi klinik doc kata ada then minta kami jumpa pakar jer"
Recep; "any refer letter?"
Aku; "no, dia minta kami walk in sahaja"

Setia menanti

Jaga Anak sementara menunggu :D


Ok, then die tunjuk la doktor surgeon kat situ ada dua, and dua2 lelaki, indian and another is chinese. So aku pilih Dr.Yuen tu. Bila sampai turn, antara soalan dia tanya;
#ada rasa ketul tu?
#berapa lama perasan ketul tu?
#menyusu? Berapa bulan anak?
#ade keturunan keluarga pengidap kanser?
Pehtu aku tak ingat dah..

Doctor tu rase la tempat aku maksudkan tu, then die pon akui la ade rasa. Then die suggest untuk scan. Aku pon proceed la dengan scan di bilik scan tu. Tapi yg scan tu bukan Dr.Yuen, tp orang lain. Juru scan agaknye aku pon tak sure la term tu kan. Die nalay lelaki tau. Dalam die scan ty, die tak try pon rasa guna tangan kat mana ketul tu..yahh maybe die nk berpada sikit kan..tapi die tonyoh2 la guna alat tu duk tanya aku bahagian mana ketul tu..masalahnya bile aku baring macam tak tau kat mana ntah ketul tu susah carik haha..tpi juru ukur tu scan2..die kate takde ape..die kate lagi, maybe sebab aku menyusu so itu yang kadang rasa ketul tu..hmmm ntah la..

Bilik scan, sama je kot dengan scan perut tu kann

Dah siap scan tu aku kembali ke Dr. Yuen tu..die kata, kalau ikut result scan tu takde ape..tapi yelah sebab ketul tu die pon rasa kan..then die suggest pulak ambil sample..aku pon proceed jela sebab katenye sakit sikit je sebab guna needle je..takde bius2 tau..kejap je die ambil sample tu tapi memang sakit sikit la..mengaduh jugak la aku mengada kan hha..breast kottt 😝

Syukur la ade baby room while waiting Dr.Yuen got operation :D
Lepas tu Dr.Yuen bagi next appoinment untuk ambil result...

Aku pun balik la dengan separuh lega separuh bimbang...

P/S: result dah tau...nanti aku sambung naaa :) nak taip entry ni pun makan bulan haha

Wednesday, November 2, 2016

Kronologi Bersalin anak ke-2; Hasya Fatihah: Part 2

eh..terlama pulak gap nak sambung part 2 kan hehe

Ok terus sambung..

Lepas gantung kaki tu aku rase macam tak betul je kaki tu..aku rimas la dengan doktor pelatih tu huhu. Tapi doktor nurse sume macam ignore je sebab sume fokus nak keluarkan baby..aku pon teruskan perjuangan..teran takleh je..pastu nurse yang aku aim tu cakap 'hmmm dah tak cantik dah..' Eeeii geram...tak supportive betui la orang nak beranak ni huhu. Pehtu nurse lain yang jaga bawah tu suruh teran kan tempat die sentuh tu pehtu aku nampak doktor dah pegang gunting huarghh..tapi yang sentuh tu membantu sebab bantu fokus aku nak teran kat situ..kali ni aku teran la macam kene sembelit tu kann..teran teran Alhamdulillah..keluar jugak baby..lega..tak perasan pun bila doktor gunting..and lain sangat beranakkan anak tak cukup bulan dulu tauu.

Lepas baby keluar nurse letak atas badan aku..suami azankan..

Tapi..proses bawah belum setel..part ni yang phobiakan aku 😭😭😭
Nurse korek-korek bawah tu..dari ayat medical diorg tu aku faham something wrong..
Sambil korek tu aku sakitttt gilaa..sebak wehh
Then diorg ambik baby balik dari atas perut aku tu sebab aku dah macam nak cengkam baby dah tau..
Tiap kali diorg seluk aku jerittt
"Aaarrggghhhh sakitttt Allahhh!!"
Aku faham mase tu darah tak stop and macam ade uri tertinggal..
Diorg pasang kanan kiri drip kat tangan aku..tengah cucuk kanan, tangan kiri sentap2 tahan sakit..cucuk kiri tangan kanan pulak ya Allah..
Dia suh sedut untuk kurang dakit tu pun boleh tembus jugak aku jerit sakitttt
Masa tu segala doktor laki semua praktikal semua dah masuk dah..sebab aku request perempuan jerk..tapi time tu dah panic..
Diorang nak tolak aku ke OT!
Aku tanya "kenapa?? Kenapa??" Walaupun hakikatnya aku faham.
Nurse "patient tanya tu kenapa please explain siapa yang incharge ke ape ntah"
Blah blah blah ok sign itu ini sambil di tolak..
Suami aku dah keluar tadi and tak tahu lagi sampailah aku nak masuk OT, doktor mintak sign untuk bius half body.
Dah sampai pintu OT (aku agak je sebab aku mamai tak bukak mata sangat)
"Sayang..sayang.." Aku panggil suami aku. "Iye sayang saya kat sini" suami aku sahut. Aku dah meracau-racau. "Penat..penat.." "Mana zikir awak ni..mana doa awak ni.." Suami aku pujuk. Aku terus stop then zikir baca doa kuat-kuat macam budak2 tu sebab penatt sangat takleh nak control tenaga.
Then lepas tu doktor tanya last makan pukul berapa la apa..then ade yang explain procedure pastu tanya aku "faham ye puan?" Laju gila die cakap, aku jawab "tak." Terdiam doktor tu haha. Then dia kata takpelah suami die ade dengar ni.
Pastu dia kata nak bius half body mintak aku duduk, aku cakap.."full body jelah saya penat.." Masa tu aku takleh nak fikir dah ape risiko fullbody bius..tawakal jer. Doktor keluar mintak sign lagi kat husband and husband aku terkejut jugak. Doktor kata "patient mintak full bius dia tak larat". Husband kata doktor pon hairan tengok perangai aku, "memang macam tu ke?" Tanye doc tu kat husband. Husband aku geleng jelah tak tahu. Pastu diorg suruh sedut bius..sekali..dua kali..aku sempat tarik lagi penutup hidung tu taknak sedut adoiiii lahh perangaiii 😓😓 sekali sedut lagi skali..sekali..dua kali..gelap!

Sedar2 aku tengah di tolak ke wad. Time tu rasa sakittt sangat pinggang ntah kenapa pulak dahhh! Sampai wad aku mengadu sakit lagi pinggang. Nurse pun hairan sebab aku sampai senget2 tahan sakit pinggang. Tak lama tu ade nurse cakap maybe sebab gantung kaki lama sangat. Adoii. Then akak aku yng ada kat wad tu gosok2 minyak. Adik aku pegang baby aku..mak aku..diorg cakap2 baby aku itu ini..tapi otak aku takleh nak layan..then aku rehat diam..tiba2 aku tersedak terbatuk ntah kenapa aku terasa nak terannn..aku angkat kaki macam orang nak beranak tuu. Adik aku panik panggil nurse, then nurse tolak ktil aku tempat lebih senang nak monitor. Aku cool balik. Diorg tak bagi minum lagi kan tapi tekak sakit hmm. Masa aku kene pindah katil tu aku dengar anak buh aku umur 3tahun tu macam nak nangis cakap kat akak aku "mama..mama..nape mummy..nape mummy.." Adoi siannye..bile aku dah cool aku terus panggil..mane niyaz sini..aku buat muka okay je kat die walaupun aku mamai lagi huhu.

Dipendekkan cerita lah kan..aku rasa penat pulak cerita haha. Dipendekkan cerita, lepas bersalin tu aku macam trauma bersalin..bila teringat hal bersalin je aku terus rasa nak teran..nak tido pun terfikir nak teran sampailah jam 2 pagi baru aku boleh cool down and baru baby di hantar kat aku..bayang lah anak aku nyusu skali je petang tu sedara tolong sua, aku memang weak gila. Dalam proses nak makan minum lepas operata tu semua suami suap..ubat potong empat..air masak air milo sesudu sesudu minum..memang macam nak meroyan dah..suami aku pun terfikir macam tu jugak huhu. Badan aku rasa panas..kaki kebas..bila nurse tanya aku jawab aku macam nak lost dah (dalam hati rasa macam nak mati lah nurse) betui wehh..takut nak pejam tido sebab takut tak bangun balik huarggghh. Dah stabil baru berani tido tauu..

Ok report pagi tu..diorg habaq aku hilang darah 1.5liter..hb aku drop 5.8-6.0 camtu.. So kene masuk darah..lepas 5 hari dan beg darah ke-4 dah masuk baru boleh discharge..dah nak discharge anak lak sangkut kuning..tambah sehari duduk wad anak..balik kaki bengkak bentan mandi air sejuk kat hospital huhuhu
Dah la itu sahaja penat pulak hahahahaa


Friday, September 23, 2016

Kronologi Bersalin anak ke-2; Hasya Fatihah

Assalamualaikum..
Ya..anak kedua..
Anak pertama meninggal lahir tak cukup bulan..2 years ago..
Alhmdulillah..Allah Maha Pemurah beri lagi rezeki anak pada kami..syukur.

Almost 5 months dah tapi sape boleh lupe kan pengalaman bersalin hehe..yang anak first pun masih segar..inikan pulak baru tahun ni..

Pengalaman bersalin anak pertama tu aku ada share kat entry lepas. Klik sini. Jangan nangis tau baca heee

Ok..sebelum kisah bersalin tu..meh aku share sehari sebelum bersalin..

22hb April..
Aku ni teringin mango cheese kau..tp dah balik kampung taktau nak carik kat mane..request la kat akak..akak kata kalau jumpa mango best akak buat. Jadi 22hb tu aku pun set la mencari dengan suami. Yang aku tau tepi jalan sekinchan ke sungai besar tu memang banyak mangga. Aku pun dari rumah terus menghala ke sana. Aku cakap kat suami selagi tak jumpa mangga dont stop the car hahaha. Ambik kau perjalan sejam setengah jugak nak dapat mangga tu dan memang dah masuk sekinchan punnn 😂. Otw tu pun aku dah terasa lain macam sikit perut then terus set aritu jugak nak buat kek!
Kegigihan mengekek 


Balik terus ke rumah kakak about 5pm camtu terus godek3 terkial2 buat kau aku tak reti laaa akak aku tolong bagi arahan sebab die pun sibuk buat tempahan kek.kul7pm camtu siap masuk freeze sejam lebih pastu aku cakap, 'kene bawak balik umah ni masuk peti rumah kg kot nak bersalin malam ni kempunan aku'. Masinnn sangat mulut haha. Ok sambung cerita bersalin.

Kul1a.m macam biasa la kan ibu mengandung bangun malam nak shi shi huhu. Gi shi shi sekali macam banyak semacam je yang keluar ni. Masuk bilik termenung jap tunggu kot kuar lagi ke sakit ke. Kul130am tak kuar jugak sakit pun tak. Kejut suami.
"Yang.. Saya rase its time, tadi macam leaking time entin".
Suami terus gosok2 mata yang mamai tu terus kate "jom2!" 😅
Aku cakap "eh nanti nanti..takyah kot nak rushing sy tak sakit pun"
"Nanti baby lemas nanti.." Suami balas.
"Tak kot..sy nak makan dulu"
"Ok2 makan dulu"
Aku pun bukak peti korek kek la dulu kann hehe. Pehtu siap2 terus pegi. 40minit jugak la hospital tu yang suami tak brani delay. Tapi sampai bandar tak terus check in, singgah McD dulu la isi perut hee. Masa tu suami macam nak update check-in kat McD aku tak bagi mention McD sebab menghormati orang yang boikot. Aku takdan nak pikir memang nak McD je yang bukak 24j kan. Makan-makn tu dah sakit sikit2..15mnt skali macam tu tapi bole tahan lagi. Mase entin kat McD tu dah campur darah dah yang kuar. Aku saje delay check in supaya dekat dengan waktu subuh senang nak solat dulu sebelum kene seluk-seluk lebih parah yang mengganggu dilema nak solat nanti huhu.

Add Berbahagia melantak sebelum berperang huhu

430am check in Emergency. Request Doctor perempuan. Cek2 dah 3cm katenye. Ting tong ting tong tukar baju. Masuk je waktu subuh terus mintak nak solat. Time tu dah sakit sikit solat duduk je. Then 730am tu cek lagi 4cm dah. Prepare masuk labor room. Keluar jumpa suami ambik barang salam2 masuk balik huhu.

Masuk labour room dah baring. Macam biasa la pakai CTG tu. Pehtu suruh mengiring baby tido katenye. Tak lame tu doc datang cek lagi. (Bila terungat emosi lak aku 😅). Ade 2 orang. Sorang seluk2 kate nak pecahkan tuban nak bagi cepat. Aku pasrah jela. Lepas dia buat semua tu die seluk lagi pehtu suruh aku teran sikit. Aku teran dia kate macam tak teran pun haha. Buat lagi tak boleh jugak. Lepas tu takpelah 6cm katenye. Lepas die cek die suruh sorang lagi cek. Adoi..doc praktikal laaa. Nak refuse macam kesian lak patot pesan awal. Aku dah cakap sebenarnya tapi nurse tu dengar aku nak doctor perempuan je, yang doctor praktikal tu die tak dengarrr. Aku memang aim je nurse tu sepanjang dalam tu die memang spoiled la mood aku nak beranak haha.Masa tu about 845am kot.. Just relaks jela..disebabkan tak ramai orang suami boleh masuk awal teman isteri, biasanya dah 8cm above baru boleh masuk. Adik aku dulu dah nampak kepala baby baru boleh masuk. Oh ya, Hospital BesarTeluk Intan ni dia ade satu je vacant untuk 'husband friendly'. First
Come First Serve. No booking. Alhamdulillah ada rezeki aku dapat bilik tu.
 Suami pun teman la beberapa ketika. Dalam 1045am tu diorang mintak suami keluar balik sebab tengah ramai patient. Nanti dah nak bersalin nurse panggil lagi. Memang banyak kali la aku remind nurse panggil suami bila agak-agak dah nak time tu. Lepas suami keluar tu aku ade rase nak entin pulak. Suami dah keluar pulak, nurse tak datang jenguk pulak. Jerit la sikit panggil nurse kat luar tu gitau nak entin. Then nurse pun tadah entin aku guna tray tu. Nurse yang aku aim tu alahai muram je muka.Malu tite hewhew. Tapi rasenye entin tu lebih kepada air ketuban. Lepas je entin tu aku pun makin mengerang la kesakitan. Zikir-zikir doa semua terkumat kamit. Pehtu nurse jerit je dari luar, "Haniza..awak nak meneran ke??".."haah nurse" jawab aku dengan confidentnye kan.
Nurse yang aku aim tu datang cek bawah lepas tu die suh teran-teran..aku ni confuse tau dari tadi duk suruh meneran..aku tak paham tau tak. Nak teran beranak yang betul-betul atau sikit-sikit. Aku teran jela sikit-sikit sebab takut terover teran sebab nurse tu sorang je so aku suspect die cuma nak cek. Lepas tu die cakap aku tak pandai teran. =_='. Semua yang take care aku aspek aku boleh teran sebab second time kan. Lepas tu datang nurse lain nampak agak senior. Die cek2 die kate dah boleh dah ni. Terus la aku remind call suami. Baru la nampak macam betul2 preparation. Ni suruh teran2 tiba2 adoyai..suami masuk nurse semua dah ready. Maybe about 1130am kot start, aku tak tengok jam dah walaupun jam depan mata. Teran punya teran tak boleh kauuu. Aku tak pandai katenye. Aku cuma guna memori bersalin anak yang dulu je tapi tak berjaya. Nurse pun ape lagi gantung kaki aku laaa huargghh. Seksa sangat gantung tu.

Aku sambung next entry la ye..

Friday, August 19, 2016

Kehadiran Si Kecil

Assalamualaikum
Ya ampun...maafin gue ya membiarkan blog gue bersawang2 sekali lagi.. 😁 Hal ini adalah kerana perubahan hidup yang amat ketara oleh kehadiran si kecil hihi. Ibu-ibu pasti memahami kannn

Firstly, Alhamdulillah syukur atas kurniaNya aku telah selamat melahirkan seorang puteri pada 23rd of April 2016 yang lalu, early 4 days from due. Di lahirkan di hospital Teluk Intan jam 1215pm seberat 2.5kg (itu pon mak ko tak reti gak nak teran kann).

Kronologi ringkasnya, setelah mencapai target mengidam, malam tu jugak jam 1:30am pecah ketuban, check in hospital 4:30am with 3cm dilated. Pas solat subuh, check again dilated 4cm. Masuk labour around 8:00am. Bersalin 1215pm then tumpah darah masuk OT ting tong ting tong kul430pm dah di wad. Nanti aku cerita la details di entry akan dtg. Memang phobia habaq hang huhu. Apepon syukur semua selamat.

Puteri kami diberi nama Hasya Fatihah. Aku pilih Hasya, babahnya pilih Fatihah. Maksud nama pembukaan yang sempurna ibarat menyempurnakan kehidupan kami sekeluarga yang baru bermula ni hehe..

Hari ni Hasya dah almost 4months in few days. Membesar dengan sihat Alhamdulillah.
3 months 14 days

Days 6

Ok lah itu sahaja cerita ringkas tentang kehadiran raksasa comel ni hihi

Sunday, April 17, 2016

Perkembangan kesayanganku :part 2

27 minggu
Badan rasa berangin. Ade sekali tu rase berangin sangat then mintak asben picit2 sket tak lama pstu cat walk la ke bilik air sbb terase nk muntah. Tak sempat, sempat sampai pintu je huhu.
Perut pulak kadang ok kadang tak selesa. Kadang rasa baby kat bawah kadang rase ok membulat main geli2 sedap huhu.
Rasa macam tekak kembali loya. Esp kalau minum susu ke camtu. Pstu sekarang cepat penat. Mengah sangat sedangkan perut tak besor mane pon huhu.

28minggu
Check-up utk 28w di KKIA hb 9.6, naik 0.3 je dlm mase 2mgu. So kene dtg lg 2mgu. Pstu doc scan kate uri tak ke bawah sgt dan tak naik sgt. Doc tak ukur pon berapa jarak end uri ke pintu serviks tu. Doc muda nampak baru so pasrah je. Next scan lg mase 32w nnti. Pastu aku boleh request cucuk ATT tu sbb aku rase diorg leka yg aku sptotnya perlu cucuk tu huhu. So mendapat la cucuk yg aku risau sangat tu tapi akhirnya berjaya dilalui. Bagi aku sakit sikit je dari cucuk ambil darah tu cuma kesannya mcm lebam la 3 hari camtu.
Hujung minggu keluar ngan asben ke taiping, hajat nak gi kedai kain dan cari brg baby sket lg. Tp cuma sempat cari sikit je barang, tak sempat ke kedai kain sebab aku tak selesa dgn kedudukan baby dlm perut ni. So decide balik je.

29 minggu
Hujung minggu tu adik datang dgn anaknye and anak buah. Seronokkk. Rindu kat depa. Maklumlah aku takleh nak travel sangat kan duk melayan phobia aku ni huhu. Then adik ajk ke kuala gula kt bagan serai nunn. Aku on je ecehhh. Sedangkan otw tu duk pegang perut ngeri jalan bgoncang2 kihkih. Apepon happy dapat mamam sedapp hihi

30 minggu
Check-up twice a month since first check up kt selama ni gara-gara hb low. Tiap kali check cume naik 0.3 jer. 9.3, 9.6, 9.8. Well, aku pon tengah bereksperimen dengan shaklee ni. So kire ok la tu kot. Then tengah check up tu nurse tye, 'eh, diorg takde suruh puasa ke hari ni? Sepatutnya kena minum air gula ni' ohhh tidakkkk!!! And yes, set appmnt 3hari lepas tu untuk mgtt Y-Y. Then hari minum air gula tu sampai nak pitam. Then mintak nurse tempat utk baring. Aku pon baring la kt bilik rehat tu. ok sket smp la timenye alhmdulillah result ok.

31 minggu
Feeling ok jer. Cuaca agak panas and aku kerap mencari aiskrim and minum ais sume aku nak walaupun tgah malam huhu. Nak tido berpeluh2. Kalau x aku la manusia yg tahan panas and tak suke sejuk hihi. Tp panas kali ni tak tahannn. Sebelum ni duk jaga kurang ais semua tp kali ni tidak lagi hihi.

32 minggu
Ade dalam 2,3 hari tu perut aku macam memulas sket. Aktif semacam. Sampai aku takut bak bangun wat itu ini sebab perut tak selesa sangat. Then aku saje gi check kat swasta, doc suggest gi hospital. Tapi aku balik umah rehat, aku tak pegi pon huhu. Sebabnya aku agak phobia dengan dexa huhu. Aku nak cuba rehat dulu kat rumah. Then ok je Alhamdulillah.

33 minggu
Sekali lagi kena serang perut memulas. Kali ni sampai tak boleh tidur malam. Brape kali kejut suami ambilkan air suam untuk redakan perut tu. malam tu macam dah setting je nak serah diri paginye. Tapi menjelang pagi perut ok pulak. Then aku pantau lg sehari pon ok jgk. Mungkinkah kontraksi palsu?? Aku pon tak pasti huhu

34 minggu
Minggu ni rasa sihat luar biasa. Hujung minggu ajak gi mall rasa macam heaven gila sbb rase sihat sangat and dapat round lebih sket naik mall tu hihi.

35 minggu
Perut kembali tak selesa. Aku pun tak pasti ini biasa atau luar biasa. Perut kerap mengeras. Sebagai orang yg agak phobia mestila aku cuak kan. Aku doa byk2 spy baby cukup bulan. Pujuk2 baby lg seminggu je syg cukup bulan pls plsss. Check hb pon dah paras normal, bacaan 11.

36 minggu
Alhamdulillah cukup bulan sudah. Tiba2 suami kata kene kerja luar dari Selama uiaitu Bagan Datoh!! My kampung okayy. Suami kata 2minggu. Die ingat good news utk aku sbb leh balik kg terus smp bsalin. Yang aku ni fikir kalau tak bersalin2 macamana??? Aiyaa..tp at last balik gak kg, tak bersalin tu nanti la fikir lain. So dah balik kg kan, kali ke berapa ntah aku tukar tempat utk follow up check up huhu. Bukak buku baru lagi kt kg hihi..and lg aku pun kene la brief balik kes aku dari kes lama ke baru smp ke hari ini hihi. Bertabahlah ye. Bacaan hb makin naik, bacaan 12 hihi. Estimate berat baby dh 2.7kg. Terkejut jgk aku sbb ingat baby aku ji kecik la sket dari schedule. Aku dah terbayang baby besau huhu. Takpela, yg penting semua sihat dan selamat :)

37 minggu
Kebimbangan melanda tak bersalin lg wehh huhu. Still counting..aku dah merancakkan lagi senaman2 aku..streching, squatting and walking around hukhuk.

38 minggu
Hari ini (17hb April 2016)
Ye...belum bersalin lagiiii. Dah resah sibuk ajak suami gi jenjalan hukhuk.

Harap2 lepas ni update bersalin pulak aminnnn. Doakan aku :)

Wednesday, January 6, 2016

Perkembangan kesayanganku :)

Assalamualaikum.

Kat bawah ni perkembangan kesayanganku minggu-minggu yg lalu yang aku taip tapi tak hudpate so aku share jelah ye hihi. Hari ni 6/1/2016 = 24 minggu


16 Minggu

Apa lagi yang mahu diceritain, kalau sudah hal pregnant shj hari2 dipikirin hehe

Maaflah andai post berkenaan hamil mengganggu emosi kpd mereka yg tak selesa. Mohon tak perlu teruskan pembacaan jika post ini tak sedap dibaca ya hehe

Well, ohh finally aku menjadi seorang isteri yang tidak bekerja. Tapi tapi, belumlah lagi nak memulakan tugas sebagai surirumah memandangkan aku kene duk kg dan berjauhan suami tatkala suami sibuk outstation dan bakal ke Mekah utk umrah tak lama lg. Tapi kalau duduk sekali pon, bukan boleh wat kerja lg, kena bedrest kann ..

Sehingga kandungan mencecah 4bulan ni, aku rase ade la 8 kali kot dah scan gara2 masalah bleeding tu. Bleeding dah stop pon masih risau jugak nak buat ape2 even berdiri lama sekali pun. Yelah, belum dapat rasa baby kan, kita taktau baby ok ke x

Pregnant kali ni is very2 detail sangat rasanya concern tu pada tubuh bdn ni. Sampaikan bila ada rasa baby masa betul2 16weeks tu and 3hari lepas tu tak rasa pun cuak dia bukan main. Suami asyik kata baby awak tu kecik lagi sayangggg 😁. Tapi sebab terlalu concern kn sampai aku buat teori yang baby kurang gerak kalau aku minum kopi heee.

Minggu depan check up dengan klinik swasta di Ipoh. Harap semua ok laa. Aku ni belum buat lagi buku pink kat gomen tu, ntah lah, tengah tak tentu arah ni lokasi tak tau nak bukak kat mana huhu. Layankan dulu klinik swasta ni.

Oklah..itu shj cerita dr seorang penganggur. Moga Allah SWT bantu kami dalam apa jua yang kami lalui :)

20 Minggu

Esok genaplah 5 bulan usia kandunganku. Check up 2 minggu lalu, uri aku masih di bawah dan sebahagian ekor uri tu memang menutupi laluan faraj. Tengok gambar scan tu dgn kepala baby atas uri memang mengerikan. Risikonya kalau baby lebih berat atau aktif sehingga menolak uri ke laluan tu la jdnya pendarahan.

Allah, slps beberap hari aku rehat dan selesa, kelmarin dan semalam aku keluar dgn suami cari barang sket. Semalam pun keluar sekejap je, dan malam tadi aku rasa contraction. Rasa die macam baby mengeras campur nyut nyut kat bawah tu sampai bleeding sikit Y-Y

Tak selesa sangat. Sampai tidur pun terjaga2 sbb tak selesa campur risau. Allah, dah la esok suami bak pergi umrah, takmau la die risau nak tinggai aku :(

Pagi ni pun ade bleeding sikit. Aku tak bergegas ke hospital sebab aku nak cuba rehat dulu sepanjang hari atas katil. Takut panic2 lagi merangsang pulak contraction ni. Dah la hospital pun jauh, 45minit jugak nak sampai.

Sekarang pagi ni, masih diselangi rasa baby mengeras. Rasa baby tu selalunya membahagiakan, tapi utk hari ni, amat merisaukan :(

Moga-moga baby dan mummy sihat dan selamat sehingga sampai waktu yang baik utk dilahirkan. Harap dipermudahkan, aminnn.

Ada ke tips apa2 yang boleh dikongsi? :(

22 Minggu

Assalamualaikum.
Hari ni usia kandungan 22 minggu 5 hari. Alhamdulillah baby sihat. Cuma mummy je ade masalah sembelit sobs sobs.

Last week dah cek doctor utk check up. alhamdulillah uri dah naik sikit 2cm. Tak tutup pintu faraj dah, syukur. Moga uri terus menjauhi.

Check up kali ni buat kat Teluk Intan je, di Hospital Anson Bay. Sebab aku uri rendah kan so taknak la travel ke Ipoh lagi. Sehari sebelum tu suami turun ke Ipoh utk ambil result last checkup MGTT.

Check di Anson Bay bersama Dr.Aida. Die bagus sangat brief details scan tu. kagum aku. Alhamdulillah semua normal and baby sihat. Jantina pun dah tahu :)

So kelmarin, episode sembelit datang kembali setelah 6 hari tak melawas :(. Kali ni teruk sangat rasa. Risau sangat kat baby :( sejm dalam tandas. Terase macam menarik urat gak la hmmm

Lepas tu bawah perut kanan and kiri macam ngeri pedih je urat kat situ. Ngeri je. Sampai la semalam, tengahari ade spotting sikit. Pastu clear, and harini ade brownish pulak. Hmmm sape tak risau kan.

Aku baru je seminggu stop ubat duphaston tu sebab nak try dgn makan kurma je. Minggu lepas nampak okay je tp bila dah spotting semalam aku tgah fikir lagi ni nak makan ke tak ubat tu hmm. Maybe makan pas lunch nanti.

So stakat ni dah 4 kali episode bleeding. 1st masa 11minggu kot. 2nd 17mgu, 3rd 19mgu dan semalam tu 22mgu. Yang 1st tu bleeding 2hari brownish pekat ade sebulan gak kot. Yang 2nd and 3rd tu bleeding 2 hari. Yang 3rd tu sebab contraction 1 malam. And semalam tu cuma spotting je. Dan setakat ni aku masih belum serah diri ke hospital walaupun doc dah suggest masa aku 19minggu tu. aku cuma ambil langkah berehat je atas katil.

Allah..kerisauan demi kerisauan melanda. Dugaan Allah sungguh hebat. Moga kandungan ini selamat sehingga waktu yang cukup matang untuk dilahirkan InsyaAllah.


24 Minggu

Alhamdulillah, syukur Ya Allah hari ni genap 24minggu. Masuk 6 bulan kan. Alhamdulillah, so far so good walaupun aku seriau hari2 bila baby aktif. Tak aktif pun nak seriau jugak huhu. Aku masih total bed rest di kampung tak buat kerja ape pun. Belum ikut suami balik Selama sebab nak tunggu adik bersalin. Harini dah due dah tapi steady jelah adik aku tu takde macam nak beranak pun. Bertabahlah aku pun menanti sambil resah tak sabo nak ikut suami balik hakhak. Plus aku pun nak kena bukak buku merah kat sane untuk next follow up check up sampailah bersalin insyaAllah.

Thursday, November 19, 2015

Banyak cerita. Alhamdulillah.

Assalamualaikum.
Lama sangat tak hupdate. Sangat-sangat lama dan macam-macam cerita habaq hangg..

Nak habaq awai macam segan silu ja, yela sbb pernah kehilangan dulu..

Ok lah, special utk siapa yg baca blog ja ni takdop cheq nak habaq kat tempat lain hehe

Alhamdulillah, syukur Ya Allah aku dikurniakan sekali lagi nikmat mengandung. Syukur Ya Allah.

Now kandungan Alhamdulillah, dah 4 bulan lebih tapi dah macam-macam cerita.

Kali ni 6minggu terus mabuk kaw-kaw punya. Sampai la aku rase 2minggu lepas kot baru ok sket. Sekarang cuma pening sket2 je. Alhamdulillah.. Jadinya masa pening tu memang nak online pon tak boleh, pening sangat ya amat hihi.

Pastu, masa usia 11minggu kot, aku bleeding. Dah tau pregnent aku pi angkat gate rumah tu kan. Sebab nak betulkan dari landasan dia. Maklumlah duduk sorang., buat jela kan.Pastu malam tu terus bleeding.

Dipendekkan cerita, MC kerja MC kerja. Bleeding kadang2, tapi keluar macam coklat2 tu non-stop. Dah 3minggu berlarutan barula tau punca uri kat bawah. Pastu masak sikit dah bleeding. Memang doktor advice bedrest je.At last aku resign and now sekarang kat kampung mihmih. Suami kata, mungkin Allah nak latih kita hidup berkeluarga. InsyaAllah, moga dipermudahkan.

Plan nak gi Umrah pun takde rezeki nak pergi bulan depan, suami je pergi ngan family sobs. Takpelah, bak kata doktor 'tak payah la pergi, umrah tu sunat, ni nyawa ni penting, tapi kalau Haji doktor diam jelah' huhu.

Takpelah, aku percaya pada aturan Allah SWT. Ini yang terbaik insyaAllah.

Jadi 4 bulan tu adalah masih awal kan. Sebagai seorang yang ada sejarah kegagalan mengandung dulu pastinya sangat merisaukan dan kadang2 agak phobia. Hari2 duk pikir bukan2.takottt huhu.

Moga-moga kandungan kali ini dipermudahkan sehingga waktunya insyaAllah aminn.

Mohon kawan2 doakan ya agar semuanya lancar dengan izinNya.

Wednesday, September 23, 2015

Menghilang

Salam
Gue terpaksa menghilang seketika,
gue alergi internet, gue pening huhu.
kbaiii
:p

Tuesday, September 1, 2015

Harga Minyak Petrol dan Diesel Terkini September 2015

Eh eh..macam dah kemestian 1hb tiap bulan nak hupdate tentang harga minyak. Almaklumlahhhh.. bab ekonomi ni memang rancak naik turunnya.

Semalam masa aku dan suami dalam perjalanan dari Muar ke Ipoh, ada singgah di Petronas untuk solat dan sambil tu nak isi minyak. Selesai solat, suami kata, 'esoklah isi minyak, minyak turun esok. Turun sploh sen' Alhamdulillahh. Allah dengar doa kita.

Pahtu aku habaq kat suami, 'naik ke turun ke dia tetap kena jugak hihi' tettt


 photo Untitled_zpshjeqo7i7.jpg
Source: Mysumber.com
p/s: maap maap silent too long teheee~ :D